Laatste Nieuws

Share 'Ga mee met het seizoen!' on Facebook Share 'Ga mee met het seizoen!' on Google+ Share 'Ga mee met het seizoen!' on Pinterest Share 'Ga mee met het seizoen!' on Twitter Share 'Ga mee met het seizoen!' on Email
 

27-09-2017

Ga mee met het seizoen!


 

De herfst is aangebroken en langzaam veranderd onze natuurlijke omgeving weer. De bladeren verkleuren in de meest prachtige tinten en laten los. Het waait en regent meer en is het erg logisch dat je je teenslippers ingeruild hebt voor wat warmers. Maar toch is alleen je warmer kleden niet voldoende. Dit is het Vata-seizoen wat zich kenmerkt door droog, licht en kou. Belangrijk dus dat we deze eigenschappen juist niet versterken, maar in balans houden. Hier wat tips zodat jij deze herfst niet meteen plat ligt bij de eerste griepgolf!

  • Laat de koude dranken en salades staan en kies voor verwarmende voeding. Begin je dag bijvoorbeeld met warme havermout pap, kies vaker voor soep en kook met verse biologische groenten uit het seizoen. Zo is het echt weer de tijd voor pompoen, pastinaak, venkel, schorseneren en rode kool. Kies ook verwarmende kruiden als kaneel, gember, venkel, anijs, kardemom, zoethout, komijn en kurkuma. Eet op gefixeerde tijden.
  • Creëer regelmaat en rust. Sta op dezelfde tijden op en ga op tijd naar bed.
  • Kleed je warm aan met natuurlijke stoffen en hou vooral het borst en nekgebied warm, vermijd tocht en wind.
  • Beoefen meer ontspannende (yin)yoga voor een betere nachtrust.
  • Geef jezelf regelmatig een verwarmende massage met sesamolie. Dit valt ook onder de Abhyanga, zelfmassage en houd de huid zacht, soepel en gezond. Door jezelf te masseren laat je ook de energie/Prana beter stromen.

 
Om je op weg te helpen heb ik hier een Ayurvedisch recept voor een heerlijke herfstige soep die balancerend werkt voor alle drie de Dosha’s.
 

Verwarmende rode linzensoep

1 kop rode linzen
5 koppen water
2 tl. ghee of saffloer olie (gebruik geen kokosolie ivm met de verkoelende werking wat je nu juist wilt vermijden)
1 tl. komijn zaden
1 tl. zwarte mosterd zaden
1 snufje hing/Asafoetida
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
5 curry bladeren, vers of gedroogd
1 handje verse koriander, fijn gesneden
1/2 tl. kurkuma poeder of een verse wortel fijn gesneden
1 tl. masala poeder
1/2 tl. zout
Tip: Je kan verse groenten toevoegen als venkel, pastinaak en wortel.
 

Zo maak je het klaar

Was de linzen goed en week ze overnacht in ruim water. Ik hoor je denken, linzen weken? Het hoeft niet, maar geweekte linzen zijn beter te verteren.

De linzen gaan nu in een grote soep pan met 4 koppen water en breng aan de kook. Kook op medium hitte, geen deksel, voor 30 minuten. Roer af en toe door, zodat ze niet aan de bodem plakken.

Voeg nu nog een kop water toe en laat verder koken voor nog 15-20 minuten of tot wanneer de linzen goed zacht zijn. Zet het vuur uit en zet aan de kant.

Verwarm de olie in een kleine pan, voeg dan de mosterd zaden, komijn zaden en asafoetida toe. Wanneer de mosterd zaden open springen, voeg dan de knoflook toe tot ze licht bruin worden. Voeg nu de curry bladeren, koriander, kurkuma en masala poeder toe. Blijf mixen, zodat het niet aanbrand. Als laatst kan je de verse groenten toevoegen en ze goed mengen met de kruiden.

Voeg nu de kruidenmix in de soep en een klein beetje zout. Voeg nog meer water toe naar wens. Dit hangt af van hoe dik/dun je de soep wilt. Breng de soep verder aan de kook voor nog 2 minuten en serveer met rijst, chapati of brood.

Leuk weetje: Dit recept is erg voedzaam en helend als je de griep hebt of last van diarree. Rode linzen zijn een bron van ijzer, goed voor de bloedaanmaak en werkt reinigend op de lever. Om de meeste Prana (levensenergie) uit je voeding te halen, maak gebruik van onbespoten, biologische ingrediënten.

Bron: http://www.ayurveda.com/recipes/red-lentil-soup